Kajsa Cramer har en lidenskap for håndverk med enkel, genuin og holdbar design. Hvert produkt er unikt og formet av kunstnerens egne hender. Kajsas arbeidstudio ligger sør for Gøteborg i et gammelt spinneri fra begynnelsen av 1900-tallet. Vi har pratet med herlige Kajsa og stilte henne noen spørsmål.

Hva inspirerer deg? Hvor kommer dine ideer fra?

Jag blir inspirerad av olika typer av lera. Mina idéer kommer till liv när jag tittar, känner på materialet som jag skall skapa i. Ser olika former som passar just leran jag hittat. Sedan får jag massor av inspiration av tidningar, Pinterest, instagram, resor. Och det viktigaste, naturen. Långa promenader i skog och vid hav.

Hvordan ble du designer? Hvorfor?

Jag är inredare i botten och har alltid jobbat med leran vid sidan av mitt inredarjobb. Efter mitt tredje barn tog jag tjänstledigt för att prova att gå helt in för design jobbet och att skapa själv i lera. Fick respons direkt så jag sade upp mig från mitt jobb och det är nu 11 år sedan. Tycker det är fantastiskt att utrycka mig i lera.

Som inredare var min vision att skapa en vackrare vardag utan att ta avkall på funktion.

Hva driver deg som designer?

Att skapa hållbar design som håller i generationer. Skapa en vackrare vardag!

Har det vært noen utfordringer ved å starte opp som gründer/designer?

Det har varit en rolig men svår resa. Från att producerat allt själv till att driva produktion . Det är så många timmar som jag inte skapar. Mycket tid går till att driva företag, sälja, logistik och ekonomiska frågor. Nu tycker jag det också är roligt men jag vet att många designer/formgivare som driver sitt eget varumärke inte orkar i längden då det krävs stor portion entreprenör intresse. Jag är väldigt tacksam att min design säljer och att tiden har kommit då vi vanliga konsumenter satsar på hög kvalitet, tidlös/hållbar design. Mitt varumärke och de värderingar jag har pratat för är äntligen verklighet för många människor.

Har du et favorittdesign?

Tycker om design där människan står i centrum. Där material och form tar hänsyn till att det är händer, kroppar skall lyfta, sitta, ligga, hålla föremålet. Ett samarbete mellan människa och design. Jag har svårt för design som tar över eller har starkt uttryck. Kan bero på att jag har svårt att skärma av min omgivning, tar in och känner allt jag ser. Då blir viss design väldigt krävande i min mening.

Jag blir sällan starstruck, men har stött på Ingegerd Råman några gånger men inte vågat gå fram och säga att hon är en stor förebild. Vackra föremål med elegans, samklang med miljö och människor!

Hva er et godt hjem for deg?

Hemtrevligt , funktionellt och personligt.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

Att jag älskar keramik! Kan inte låta bli att köpa keramik i alla former. Man hittar många olika vaser/muggar/krukor hemma hos mig. Sedan kan man nog se att vi är en kreativ familj. Min man är konstnär, dotter utbildar sig till fotograf och min son går musikprogrammet på gymnasiet. Så man hittar fotoböcker, foto, instrument målningar och egna alster i vårat hem.